
غمنامه
ملاحم و فتن آخرالزمان
جلسه چهاردهم
متن گزیده ی سلسله مباحث
«ملاحم و فتن آخر الزمان»
آیت الله نظری منفرد
﷽
یکی از اخبار ملاحم روایت امیرالمومنین درباره خوارج است:
«مَصَارِعُهُمْ دُونَ النُّطْفَةِ، وَاللهِ لاَ يُفْلِتُ مِنْهُمْ عَشَرَةٌ، وَلاَ يَهْلِكُ مِنْكُمْ عَشَرَةٌ»
به امیرالمومنین عرض شد خوارج از دجله عبور کردند اما حضرت فرمودند خیر محل قتل این افراد همان قبل از عبور از دجله است و از آنها ده نفر نمیتوانند فرار کنند و از شما ده نفر کشته نخواهد شد.
بعد از جنگ محاسبه کردند از خوارج نه نفر فرار کردند و از اصحاب حضرت امیرالمومنین نیز نه نفر به شهادت رسیدند.
این خبر با جزئیاتی که بیان شده فقط از کسی صادر میشود که ارتباط با وحی داشته باشد و امثال ساحران و کاهنان نمیتوانند این گونه اخبار را بیان کنند.
حضرت امیر المومنین میدانستند که خوارج بی دین نیستند بلکه معرفت و شناخت نسبت به دین ندارند.
قرآن کریم میفرماید: «قُلْ هَلْ نُنَبِّئُكُمْ بِالْأَخْسَرِينَ أَعْمَالًا الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا»
بگو آيا شما را از زيانكارترين مردم آگاه گردانم آنان كسانى اند كه كوشششان در زندگى دنيا به هدر رفته و خود مى پندارند كه كار خوب انجام مى دهند.
خوارج ابتدا در کوفه ساکن بودند، وقتی به خارج از کوفه رفتند شروع به فتنه و فساد کردند.
عبدالله بن خباب بن ارت از اصحاب امیرالمومنین است. روزی با همسرش بیرون کوفه میرفت که خوارج او را گرفتند و پرسیدند نظر و اعتقادات راجع به علی بن ابی طالب چیست؟ گفت: من شهادت میدهم که او انسان صالح و حجت خداوند است. خوارج سر او را جلوی همسرش بریدند. از همسرش که باردار بود همان سوال را کردند او پاسخ داد اعتقاد من نیز همان است که شوهرم گفت. خوارج شکم او را دریده و بچه را بیرون کشیدند و خودش را به شهادت رساندند.
وقتی این خبر به گوش امیرالمومنین رسید، فرمودند که دیگر نباید به خوارج مهلت داد.
تعداد خوارج ابتدا زیاد بود. حضرت با آنها صحبت کردند تعدادی متنبه شدند اما چهار هزار نفر بر عقیده خودشان باقی ماندند.
حضرت ابن عباس را نیز برای صحبت با آنها فرستاد او تحت تأثیر ظاهر خوارج قرار گرفت و گفت: من نفاق را در چهره این افراد نمیبینم. لب های آنها به تلاوت قرآن مشغول است و پیشانی آنها پینه بسته است.
رسول خدا صلی الله علیه و آله نیز در جریان تقسیم غنائم جنگ حنین، خبر از فتنه خوارج داده بودند. شخصی دائم به پیامبر میگفت عدالت را رعایت کن! حضرت فرمود: من اگر عدالت را رعایت نکنم چه کسی میتواند رعایت کند! بعضی از اصحاب خواستند او را به قتل برسانند که حضرت آنها را نهی کردند و فرمودند: او یارانی پیدا میکند که از دین خارج میشوند و فردی در میان کشته شدگان آنها هست که ملقب به ذوالثدیه می باشد.
خوارج در برداشت از دین اشتباه داشتند و مثل معاویه بی دین نبودند لذا امیرالمومنین فرمودند که بعد از من تا وقتی فسادی ایجاد نکردند با آنها نجنگید.